ads

8 Ekim 2011 Cumartesi

Fetret Döneminde Meydana Gelen Olaylar nelerdir?

1402

  • Yıldırım Bayezid’in oğullarından Şehzade Süleyman Çelebi Edirne’de ; Mehmet Çelebi Amasya’da ve İsa Çelebi Balıkesir ve Bursa yöresinde padişahlığını ilan etti. Böylece Osmanlı toprakları üç hükümeti bir idare altına girmiş oldu.
  • Timur kuvvetleri , ele geçirdiği Bursa ve İznik’i yağma ederek ateşe verdi ve buradaki halkın büyük bir kısmını kılıçtan geçirdi.
  • Timur , Osmanlıların ele geçirdiği Anadolu beyliklerinin topraklarını eski sahiperine ve varislerine iade etti.
  • Rodos şovalyelerinin elinde bulunan İzmir Kales ve limanı Timur tarafından fethedilerek Aydınoğulları’na verildi.

1403

  • Timur tarafından tutsak edilen Yıldırım Bayezid , Ahşehir’de öldü.

28 Temmuz 1402’de yapılan Ankara Savaşı’ndaTimur’a yenilen Yıldırım Bazyeid tutsak düşmüştü. Bayezid’i demir bir kafesşeklinde kapalı tahtırevana koyarak dolaştıran Timur , Batı Anadolu’ya doğruyürüdü. Timur’un İzmir ve Aydın’a kadar süren bu seferi sırasında Bayezidhastalığı nedeniyle Akşehir’de bırakılmıştı. Yenilgiyi ve Timur’un kendisinekarşı davranışlarını gururuna yediremeyen Bayezidîn hastalığı giderek arttı vetutsaklığının yedinci ayında 8 Mart 1403 ‘te Akşehir’de öldü. YıldırımBayezid’in tutsaklığa dayanamayarak üzüntüsünden öldüğü belirtilse de bir kısımtarihçiler onun , yüzüğündeki zehiri içerek intahar ettiğini ilerisürmektedirler.

  • Timur ve Ordusu , heryeri yağmalayarak ve yakıp yıkarak Anadolu’dan çekildi.
  • Amasya’da hükümdar olan Yıldırım Bayezid’in küçük oğlu Mehmet Çelebi , yönetimleri Timur tarafından Türkmen beylerine bırakılan Niksar , Tokat , Şarkikarahisar ve Sivas’ı kendi topraklarına kattı.
  • Edirne’de hükümdarlığını ilan eden Süleyman Çelebi (Emir Sultan) ile Bizan İmparatoru Manuel Paleologos arasında İstanbul Antlaşması imzalandı. Buna göre ; İstanbul Antlaşması imzalandı. Buna göre ; İstanbul önlerinden Selanik’e kadar uzanan Ege sahil bölgesi ile Varna’ya kadar uzanan Karadeniz sahil bölgesi , Bizans İmparatorluğuna bırakıldı. Amasya’da hükümdarlığını ilan etmiş bulunan Mehmet Çelebi , Sivas yöresini ele geçirdikten sonra Bursa , Balıkesir ve çevresini kendi topraklarına kattı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ads2