ads

8 Ekim 2011 Cumartesi

Lazer tedavisi nedir - Lazer Epilasyon Yöntemleri

Lazer sözcüğü Light Ampification by the Stimulaled Emition of Radiation kelimelerin ilk harfleri ile oluşturulmuştur. Lazer ışığı diğer ışıklardan ayıran 2 karakteristik özellik şunlardır; Lazer ışınIarı dağılmadan bir kolon şeklinde yayılır. Tüm dalgalar birbirine paraleldir. Kıl büyüme siklusu anagen, katagen ve telogen olmak üzere 3 evreden oluşur. Lazer ışığı sadece aktif büyüme fazı olan anagen kıllara etkilidir. Kılların ancak %20- 85 i herhangi bir zamanda bu evrede bulunur.

Lazer sözcüğü Light Ampification by the Stimulaled Emition of Radiation kelimelerin ilk harfleri ile oluşturulmuştur. Lazer ışığı diğer ışıklardan ayıran 2 karakteristik özellik şunlardır; Lazer ışınIarı dağılmadan bir kolon şeklinde yayılır. Tüm dalgalar birbirine paraleldir.

Kıl büyüme siklusu anagen, katagen ve telogen olmak üzere 3 evreden oluşur. Lazer ışığı sadece aktif büyüme fazı olan anagen kıllara etkilidir. Kılların ancak %20- 85 i herhangi bir zamanda bu evrede bulunur. Bu vücudun her bölgesi için farklılık gösterir. Katagen evre gerileme fazı, telogen evre ise dinlenme ve yeni kıl follikülün geliştiği fazdır.

Lazer epilasyon sadece anagen fazdaki kıllara etkili olmasından dolayı etkili sonuç için birden fazla tedaviye ihtiyaç vardır.

Farklı lazer cihazları farklı dalga boylarında elektromanyetik spektruma sahiptirler. Örneğin ruby lazerler 694 nm Nd:Yag lazerler ise 1064 nm dalga boyunda ışık üretirler. Nd:Yag gibi uzun dalga boyları daha derine penetre olmaları nedeniyle koyu ciltler dahil tüm cilt renklerinde güvenle etki eder. Ruby lazer gibi yüzeysel dalga boyları ise sadece açık renkli ciltler ve koyu kıllarda etkilidir.

Lazer dalgaları kullandıkları ışın’a bağlı olarak farklılıklar gösterir. Ruby, Alexandrite, Diod, CO2 ve Nd-Yag gibi.

Dalga boylarına göre farklı kromoforları hedeflerler. Böylece her Lazer dalga boyu cilt tedavilerinde farklı amaçlar ile kullanılabilir.

Tasarımların uygun yapılması, kullanıcıların bilgi ve deneyimi riskleri minimize etmesini sağlar.

Bölge, kıl yoğunluğu ile değişmektedir. İnternet ortamında laser fiyatları verilememektedir. Lazer epilasyon fiyatları muayene sonrası bildirilmektedir.

Lazerli epilasyon ile kıl azaltma ile ilgili gerçekler:

1. Yaş, ırk, kilo, hormonlar, diyet, ilaçlar ve metabolizma kılların vücutta dağılımı ve kalınlığında etkili olan faktörlerdir.

2. Birden fazla tedaviye ihtiyaç vardır. Çünkü vücut kılların tümü farklı evrelerdedir (Anagen, Katagen ve Telogen). Lazer ışını sadece aktif büyüme evresindeki kıllara etkilidir. Her tedavide belli miktarda kıl yok olanağından optimal sonuçlar 4–6 seansta oluşacaktır.

3. Tedavi sonuçları ve seans sayıları hastaların cilt rengi, kıl rengi, kıl kalınlığı ve vücut bölgesi ile değişiklikler göstermektedir. Koyu ciltlerde çevre derinin zarar görme riski Nd-yag ile diğer lazerlere göre daha fazla minimize edilmiştir.

4. Lazer tedavisi esnasında rahatsızlık hissi minimumdur. Jel, soğuk uygulama ile iyice azaltabilir. Bu çok hasta lazer ışığının verilmesi esnasında rahatsızlık duyduğunu ancak bunun gerçek bir ağrı olmadığını ifade etmektedir.

5. Yan etkiler Nd-Yag ile çok düş olup; kızarıklık, şişme ve renk değişikliğini içerip geçicidir.

6. İşlem öncesi yapılacak test atışı ile etkin doz ve yan etki profili ortaya çıkarılabilir.

Nd-Yag Lazer Nasıl Çalışır?

Lazer epilasyon cihazları vücudumuzdaki kılları yoketmek için tasarlanmıştır. 4.Kuşak Nd-yag yoğun konsantre ışını önce cildinizi soğutup daha sonra enerjisini hedefe gönderebilen bir tasarıma sahiptir. Bu lazer enerjisi kıl kökünde bulunan pigmente giderek kılı köküne zarar verirken çevre dokusunda hasar oluşmamasına olanak sağlar. Tedavi esnasında kılların bir kısmı silinirken geriye kalan 2-3 haftada dökülecektir. Vücudumuz hasara uğramış kıl kökünü zaman içinde absorbe edecektir.

Nd-Yag laser Epilasyon sistemini diğerlerinde ayıran özellikler nelerdir?

Diğer lazer ve yoğun ışık kaynakları (IPL) şunlardır:

Yoğun Işık Kaynakları: lazer’den farklı olarak bir Flash lamp sistemi ile çalışırlar ve IPL olarak adlandırılırlar. IPL’ ler lazer değildir.

I. Kuşak lazerler: 694 nanometre Ruby lazerleri içerir

II. Kuşak lazerler: 755 nanometre Alexandrite lazer

III. Kuşak lazerler: 800–810 nanometre Diod lazer.

Kısa dalga boylu lazerler kıl köküne hasar vermeden sadece kılı yakabilirler ve koyu ciltlerde güvenli değillerdir. Çünkü ışın yüzeyde kalıp ciltteki hedef hücreler üzerinden yan etkiler oluşturabilirler. Kıl kökü hasara uğramadığından bir süre sonra tekrar uzayacaktır.

IV. Kuşak lazerler: Nd-yag derin dalga boyu ile enerjinin kıl köküne ulaşmasını sağlar. 1064 nanometre Nd-Yag cildin 4–6 mm altına inecektir. Böylece Tüm cilt tipi ve zenciler dahil tüm cilt renklerinde kullanım olanağı sağlar. Ayrıca Nd-yag lazer sisteminin uygulama başlığı özel olarak tasarlanmış olup, cilde baskı uygulamadan doğru mesafeden ışığın verilmesini sağlar. 1064 dalga boyu için tasarlanmış gözlükler kısa dalga boyu lazerler için tasarlananlardan daha güvenlidir. Nd-yag ile verilecek enerjinin süresi ayarlanabildiğinden, ince, kalın ve açık renkli kıllar dahil tüm kılların güvenli bir şekilde azaltılmasına olanak sağlar.

Lazerli epilasyon ile hangi bölgeler tedavi edilebilir?

Nerede ise vücuttaki tüm kıllar. Kadınlarda – yüz, çene, bıyık, kaş, koltuk altı, bikini, genital bölge, kol ve bacaklar.

Erkeklerde – sırt, göğüs, yanak, boyun, ense ve isteğe bağlı kol ve bacaklar.

Nd-Yag lazer ile diğer kıl yok etme metotlarını karşılaştırır mısınız?

Tıraş, çekme ve depilator kremler gibi tüm geçici kıl yok etme yöntemleri ile kılları belli aralıklarla tekrar tekrar almanız gerekecektir.

Her seferinde zaman ve uygun olmayan sorunlar ile karşılaşacaksınız. Nd-Yag lazer epilasyon sistemi size en uzun süreli kalıcı kıl yok etme çözümü sunmaktadır.

Laser ile kıl azaltmanın avantajları:

1. Büyük bölgeler tedavi edilirken iğneli epilasyon, çekme ve tıraşlama gibi rahatsızlık vermez.

2. Çok daha hızlıdır. Zaman kaybına neden olmaz.

3. Çok daha etkilidir

Lazerin deri üzerine zararları ve yan etkiler nelerdir?

Çok az yan etkiden söz edilebilir. Bunlardan en sık rastlanan güneş yanığına benzer kızarıklık ve hafif şişme olup, birkaç saatten daha kısa sürede düzelecektir. Çok nadiren su kabarcığı ve leke oluşumu olabilir. Doktorunuz sizi bu konularda mutlaka bilgilendireceklerdir.

Lazerle epilasyon ile kıl azaltılması kalıcımıdır?

Kalıcı kıl yok etme “uzun süreli kıl azaltması” olarak tanımlanıp 3–6 tedavi sonrası kıllarda % 70 - % 90 arasındaki kıl azaltması için kullanılır. Tamamen kılsız bir sonuç çok realistik olmayacaktır.

Neden en az 3 tedavi gereklidir?

Tüm lazerler sadece aktif büyüme fazındaki kılların köküne enerjilerini tam olarak göndererek yok edebilirler. Kılların ancak bir kısmı bu evrededir, diğerleri dinlenme veya dökülme evresindedir. Bölgeye göre bu oranlar değişiklik gösterir.

Herhangi bir zamanda kılların ancak % 30 ile %60’ı aktif fazdadır (Anagen) ve bunların sadece 1/4 ile 1/6 ‘ü lazer enerjisinin etkili olacağı miktarda pigment içerir.

Bunun dışında seans sayısını etkileyen faktörler nelerdir?

Kıl rengi (açık renkli kıllar eski kuşak lazerlerde daha fazla seansa ihtiyaç duyarlar).

Irk ve genetik faktörler

Hormonsal durum

Yaş

Kilo (şişmanlık kıl büyümesini hızlandırır)

İlaçlar

Daha önce başka laser veya IPL ile tedavi oldum, şimdi Nd-Yag tedavi olabilir miyim?

Kesinlikle! Tedavinize etkin Nd-Yag ile devam edebilirsiniz.

Ben lazer epilasyon için uygun bir aday mıyım?

Nd-Yag lazerin mükemmel tasarımı ve uzun dalga boyu tüm cilt tipleri ve açık kahverengi dahil tüm kıllarda tedaviye olanak sağlar. Koyu cilt renklerinde diğer epilasyon lazerleri güvenli değildir. Nd-Yag zencilerde bile güvenle kullanılabilen bir lazer olup amerikan otoriterler birliğince ödüllendirilmiştir.

Laser epilasyon ağrılımıdır?

Lazer enerjisi sadece bir ışıktır. Belki bir lastik çarpması gibi bir his olacak.

İlk seans diğerlerinden biraz daha uzun sürecek.

Çünkü birinci seanstan itibaren kıllarınız azalacaktır.

Nd-Yag lazer tedavisi esnasında neler hissedeceğim?

Nd-Yag lazerin uygulama başlığı uygulama öncesi soğutup, sakinleştirirken cildiniz boyunca süzülerek kayacak ve kendinizi oldukça rahat hissetmenizi sağlayacaktır. Laser atışı esnasında bazı hastalar basit bir sinek ısırığı gibi duygu tarif ederler. Lokal anestetik krem veya ağrı kesicilere ihtiyacınız olmayacaktır. Ancak özel bölgeler çalışırken bazı hastalar lokal anestezi kremler kullanmak isteyebilirler.

Lazerle tedavi sonrası neler hissedeceğim?

Tedaviden hemen sonra tedavi alanında küçük kızarıklıklar ve hafif ödem oluşabilir. 3.-7. günler arası tedavi edilen kıllar biraz uzayabilir. Daha sonra dökülecekler veya bir daha uzamayacaklardır. Seans aralarında kıllarınızı çekmemeniz veya ağda ile almamanız gerekir. Sadece makas veya jilet ile tıraşlayabilirsiniz.

Lazer tedavi sonrası normal yaşamda herhangi bir kısıtlama olacak mıdır?

Tedaviden hemen sonra normal günlük aktivitelerinize dönebilirsiniz, belki sadece kızarıklık olabilir. Güneşe açık bölgelerinize uygulama sonrası güneş koruyucusu uygulamanız gerekecektir. Ek olarak doktorunuz belki cilt tipinize göre bazı tavsiyelerde bulunacaktır.

Hangi renk kıllar tedaviye iyi yanıt verir?

Kıl köklerindeki pigment lazer enerjisinin hedefidir. Çok açık renkli kıllar 5–8 tedaviye ihtiyaç duyabilir. Koyu kıllarda sonuçlar daha erken seanslarda oluşabilir.

Daha ayrıntılı bilgi için

Dr.Ekrem Civaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ads2